Zamieszczone przez taranx
[O2] Zaświeciła sie żółta kontrolka oliwy.......?????
Zwiń
X
-
[O2] Zaświeciła sie żółta kontrolka oliwy.......?????
Sebastian J.Tagi: Brak
-
-
Re: Zaświeciła sie żółta kontrolka oliwy.......?????
Zamieszczone przez grutoZaświeciła sie żółta kontrolka oliwy - odczekałem na równym przepisowe 15 min wyjąłem bagnet ---- a tam ciut wiecej jak pół bagnetu oleju ----- co jest grane ??? co radzicie????Skoda Octavia Kombi II 2005r. 1.9TDI 77kW Elegance czerń magiczna - sprzedana...
Renault Scenic III 1.4TCe 2010 - jest...
Komentarz
-
-
gruto, jak masz na dolewkę to dolej 150-200ml a zależy ile masz do wymiany oleum.
Jak zostało ci niewele to nawet dolewać nie trza tylko kontrolować stan regularnie no chyba, że jeszcze sporo to warto pokusić się o kupienie tego literka i dolać..
Na pocieszenie, u mmie od 1,5kkm sie świeci ale wymianę mam za 800 więc nawet nie dolewam..Pink Floyd fan.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez grutoZaświeciła sie żółta kontrolka oliwy
że się zapalała bez powodu. Raz na jakiś czas jej odbijało....
Natomiast VAG nic nie pokazywał.
Chyba, że jakiś czujnik bada jakość oleju, coś gdzieś czytałem o takim
rozwiązaniu na forum, ale może ktoś coś wie więcej....->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
poprzednie modele:
->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003
Komentarz
-
-
Żółta lampka oleju może sygnalizować inną ustarkę. Np w VW Bora zapalania żółtej lampki oleju ysgnalizuje zużyte szczotki w alternatorze. Albo usterkę alternatora w postaci uszkodzonego szczotkotrzymacza. VAG nic nie pokaże a lampka będzie mrugała. Jedź do jakiegoś szpeca elektryka niech sprawdzi alternator.Alfee
Ford Mondeo MKIII kombi Duratec HE 1.8 16V + LPG
Kawasaki ER5 :-)
Komentarz
-
-
po otwarciu i zamknięciu maski zgasła! ale podobno po 100 km ma sie zapalić !
nie rozumiem pół silnika oliwy........
[ Dodano: Nie 23 Gru, 07 17:49 ]
Zamieszczone przez alfeeŻółta lampka oleju może sygnalizować inną ustarkę. Np w VW Bora zapalania żółtej lampki oleju ysgnalizuje zużyte szczotki w alternatorze. Albo usterkę alternatora w postaci uszkodzonego szczotkotrzymacza. VAG nic nie pokaże a lampka będzie mrugała. Jedź do jakiegoś szpeca elektryka niech sprawdzi alternator.
Komentarz
-
-
A ja mam najgłupszy problem jaki moze być. MIanowicie na tym cholernym bagnecie do pomiaru poziomu oleju NIC NIE WIDAĆ :evil: Jakiś mondrala zamiast zrobić rozklepany płaski koniec bagnetu tak żeby było wszystko ładnie widać, zrobił okrągły i na dodatek z przetłoczeniami. Nie idzie na tym cholerstwie wogóle czegokolwiek zobaczyć .Czarny Elegance
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez AdamBBig, jak nic nie widać to znaczy że oleju nie masz
A tak powaznie to naprawdę na tym bagnecie nic nie widać. NIe da sie dokładnie zobaczyć jaki jest poziom oleju.Czarny Elegance
Komentarz
-
-
U mnie żółta kontrolka oleju zapala się tylko wtedy, kiedy poziom wg bagnetu spada do minimum. Dolewka nawet bardzo małej ilości powoduje, ze kontrolka gaśnie i po jakimś czasie znów się zapala. Jak doleje tyle, żeby było na maxa to do wymiany zawsze starcza i nie zapala się więcej.
gruto, musisz mieć coś z czujnikiem, który zaczyna reagować za wcześnie i tyle. Czujnik jest zainstalowany w misce olejowej. Wejdź pod auto, ściągnij osłonę i zobaczysz jak do miski dochodzi kabel z kostką. Może masz walnięty czujnik albo źle wykalibrowany. Nic innego nie przychodzi mi w tym temacie do głowy.OII Elegance 2.0 TDI
Komentarz
-
-
Hsurim, chyba sprubuje Twojej metody. Gorzej na pewno nie będzie 8)
Maicroft, no nioe bardzo prubowałem w dzień, slepy nie jestem, a nic nie widze Nie wiem kto mądry inaczej skonstuował ten bagnet :evil: W Renówkach miałem na dole ładnie spłaszczony i było wszystko pięknie widać (pomijam że tam miałem również cyfrowy wskaźnik poziomu oleju na desce - dobra rzecz).Czarny Elegance
Komentarz
-
-
witam; tez mi sie zapalila zolta kontrolka(do tej pory 10tys i zero brania oleju).
Wczoraj pierwszy wiekszy mroz,lekko spanikowany zajechalem na stacje,kupilem literka shell Helix ultra 5W40 vw505.00(nic innego na stacji nie znalazlem do tdi).
W domu sprawdzilem w instrukcji powinien byc vw507.00-czy to ma jakies znaczenie,czy teraz musze juz zmienic olej szybciej tj. po 15 tys.(QG1)
Wlalem okolo 300ml oleju
Komentarz
-
Komentarz